Jak efektivně psát poznámky? Poradíme vám

4.2.2020 | Poznámky nás provážejí celý život. Ve škole i v práci. Jak si je ale napsat, aby opravdu svému pisateli sloužily? Zajímá vás, jak zvýšit produktivitu a přehlednost ve vašich zápiscích? Zkuste Cornellův způsob.

Profesor vzdělávání z Cornellovy univerzity Walter Pauk vymyslel už ve 40. letech 20. století velmi efektivní způsob zápisu poznámek. Jeho metoda pomáhá při organizaci zápisu, a především je velmi jednoduchá a tím pádem i dobře využitelná. Přesto, že je určena studentům, její využití se neomezuje pouze na školní prostředí. Pokud se potřebujete připravit na poradu, na jednání s klientem nebo se dostat do nového tématu, které vás v práci čeká, metoda Cornell vám pomůže. Nezáleží přitom jestli poznámky píšete na papír, nebo na tablet.

Princip spočívá v rozdělní poznámkové plochy na několik zón, která mají svá pravidla. Pro lepší přehlednost je lepší, když jedno téma či okruh má svou vlastní stránku. To znamená, že další tematickou oblast začnete značit na následující stranu. Poznámky tak nesplývají a jsou stravitelnější. 

Jak na to?

Stránku nejprve pojmenujte podlet tématu, které si značíte. Potom ji rozdělte na dva sloupce. Sloupec vpravo bude větší a slouží k běžnému psaní poznámek. Sloupec vlevo bude užší a je určen pro záznam klíčových slov a otázek, které vás napadají. Díky tomu, že si poznačíte klíčová slova do levého sloupce, bude text daleko přehlednější.  Ve spodní části stránky nechte několik řádků pro shrnutí tématu.

Vyzkoušejte si tento systém a pokud vám bude vyhovovat, aplikujte ho.