Jak si říct o vyšší plat a kterým větám se vyvarovat?

6.2.2019 |
Ekonomika jede. Výroba roste. Lidé více utrácejí. A co platy? Jak si říct o víc peněz v práci?
Vyjednávání o platu je pro většinu lidí velmi choulostivé téma. Potýkají se s obavami a často rozhovor odkládají. Jak tento nepříjemný stav zvládnout? A na co si dát pozor?
Především se uklidněte. Nejde přeci o život. A přečtěte si věty, které nikdy při jednání o vyšším platu nepoužívejte.

Neříkej rychle ano. Můžete toho litovat!

Kývnout hned na první nabídku není nutné. Vyjednávání má svůj výchozí bod a tou je počáteční nabídka. Není řešením, odsouhlasit první návrh jen proto, abyste se zbavili nepříjemného pocitu a chtěli to mít za sebou. Vysvětlete, co přinášíte firmě a diskutujte o tom, jaké jsou vaše nové povinnosti.  Vyjednávejte. Jedním z nejlepších tipů pro vyjednávání o platu je právě vysvětlování toho, co děláte a jak to děláte. A nezapomeňte také říct, že jste schopni firmě přinášet nejen peníze, ale i hodnoty. 

Neargumentujte tím, že musíte zaplatit dítě, dům nebo auto

Zaměstnavatel nemá povinnost vám zajistit dům a auto. Za vaše závazky si zodpovídáte sami. Nepřenášejte tedy odpovědnost na něj. Je to neprofesionální a může vám to uškodit.

Helena má víc, než já

Většina firem nemá rádo, když si zaměstnanci sdělují své platy a pak s tím operují. Jít za šéfem a říct, že chcete plat jako má Helena, je cesta do pekel. Prozradíte na sobě, že nejste týmový hráč. Místo arogance pracujte s důvěrou.

Když nepřidáte, přestanu tady pracovat

Při jednání o platu buďte ochotní, nestavte se do role vyděračů. S těmi nemá nikdo chuť dál co řešit. Přineste nadřízenému nápady, jak vylepšit byznys a chod oddělení, mluvte s ním a ukažte mu svou hodnotu.

Jsme malá firma, ale…

Nikdy se nesnažte majitelům říkat, že víte, jak na tom firma je. Pokud nevidíte do firemních financí, nemůžete tvrdit, že víte víc, než váš zaměstnavatel.

Než se k nadřízenému objednáte, abyste s ním otevřel téma výše platu, musíte být přesvědčeni o vaší hodnotě, kterou firmě přinášíte. Při jednání se vyvarujte výše uvedeným frázím. Přejeme vám hodně zdaru!