Koronavirus mění trh práce. O jaké pozice je nyní zájem?

30.3.2020 | Zatímco gastronomie a cestovní ruch prožívá stagnaci, maloobchodní řetězce, online obchody a logistické firmy nabírají. Poptávka roste po řidičích, skladnících, prodavačích, pracovnících v zákaznickém servisu a v oblasti zasilatelství. Koronavirová krize urychlila digitalizaci a posílila online prostředí.

Náborové kampaně rozjely obchodní řetězce

Společnost Mall Group hlásí nebývalý zájem zákazníků, proto spustili největší náborovou akci v historii. Návštěvnost na jejich webu vzrostla oproti loňsku dvojnásobně. Rohlík.cz během března nabral desítky brigádníků a rozjel nové projekty. Nová služba Suchý Rohlík nabízí rozvoz trvanlivých potravin a čisticích prostředků po celé České republice. Rohlík Bistro

prodává čerstvé či chlazené jídlo z vyhlášených restaurací. Pracovní pozice posiluje firma Datart. Evidují zvýšený zájem o místa.  Z důvodu uzavření škol a nutnosti péče o děti, nabírají ve velkém obchodní řetězce. Náborovou kampaň spustilo Tesco, potřebují pracovníky na doplňování zboží a do pokladen.

 

Hromadné propouštění zatím nehrozí, nezaměstnanost ale vzroste

Většina firem očekává, že do dvou měsíců obnoví své provozy, proto se nemluví o hromadném propouštění. Navíc by to bylo velmi drahé. Podporu firmám nabídl také stát formou kurzarbeitu. Tento termín se používá pro dohodu mezi zaměstnanci, zaměstnavatelem a státem. Zaměstnancům se zkrátí pracovní doba a ušlý příjem jim doplatí stát. Firmy tak nemusejí propouštět. Tato forma podpory je jiná, než při ekonomické krizi v letech 2007-2009, kdy se stát zaměřil na pomoc především velkým podnikům a bankám.

Nezaměstnanost zůstala v březnu na únorových třech procentních bodů, ubývá však volných pracovních míst. Rozhodující bude duben, teprve údaje za tento měsíc ukážou, jak se koronavirová krize promítne do trhu práce. Jisté je, že nezaměstnanost poroste, nejen v České republice, ale i ve světě. Mezinárodní organizace práce (ILO) už v polovině března varovala, že epidemie a s ní spojená ekonomická krize by mohla na celém světě vést k zániku až 25 milionů pracovních míst. Ekonomická krize z let 2008 až 2009 zvýšila počet nezaměstnaných zhruba o 22 milionů.