Posíláte životopis e-mailem? Poradíme, jak to udělat správně

25.6.2019 |

Pokud posíláte svou žádost o zaměstnání e-mailem, zaměstnavatel často zveřejní konkrétní pokyny k inzerátu, například to, co zahrnout do předmětu nebo do jakého formátu máte svůj životopis uložit. Pokud jste však nenašli žádné konkrétní pokyny, postupujte takto:

Předmět e-mailu

Náboráři dostávají každý den stovky e-mailů. Váš předmět je důležitý, protože zajišťuje, že vaše zpráva skončí na správném místě. V řádku předmětu vašeho e-mailu napište své jméno, název zakázky pro inzerát a referenční číslo (pokud existuje). Pokud jste nenalezli volné místo na internetových stránkách zaměstnavatele, stojí za to také přidat, kde jste viděli nebo slyšeli o dostupné pozici. 

Tělo emailu

Pokud vás zaměstnavatel požádal, abyste přiložili svůj životopis a průvodní dopis, tělo e-mailu by nemělo být duplikátem těchto textů. V tomto případě nechte svůj e-mail stručný. Zopakujte, kdo jste, práci, o kterou žádáte, kontaktní údaje a co je nejdůležitější, že váš životopis a průvodní dopis jsou přiloženy v příloze.

Pokud potenciální zaměstnavatel požádal o životopis pouze jako přílohu, zacházejte s tělem e-mailu jako s průvodním dopisem. Pokud jste již napsali motivační dopis, vložte jej do e-mailu. Pokud tak neučiníte, musíte náborovému pracovníkovi sdělit, proč žádáte o místo a co můžete nabídnout. Ukončete e-mail tím, že navrhnete možnost kontaktu pro screeningové volání nebo rozhovor.

Můžete také přidat e-mailový podpis s kontaktními údaji, aby vás náborář mohl jednoduše kontaktovat. Ve svém podpisu uveďte celé jméno, svou e-mailovou adresu, telefonní číslo a profily sociálních médií souvisejících s podnikáním, například LinkedIn. 

Ukládání a připojování životopisu a průvodního dopisu

Jména souborů, které odesíláte, jsou důležité, protože jsou to první věci, které zaměstnavatelé uvidí při odeslání žádosti. Proto je důležité, aby vaše dokumenty byly profesionální a snadno identifikovatelné. Název souboru by měl uvádět vaše jméno a rozlišovat, zda se jedná o životopis nebo průvodní dopis.

Důležité jsou také typy souborů, které odesíláte. Pro snadné přečtení doporučujeme poslat ve formátu pdf i ve wordu.