Pracujete se svými nápady efektivně? Spojte myšlenky s aplikacemi

18.2.2020 | Zajímá vás, jak přemýšlí váš mozek? Ztrácíte se ve svých poznámkách? Pak jsou pro vás myšlenkové mapy jako dělané. Mozek má dvě hemisféry.

Levou, která dominuje v práci se slovy, v logice, matematice, seznamech.  A pravou, která nám umožňuje vnímat rytmus, prostor, barvy, denní snění. Při tvorbě poznámek jsme si zvykli používat především levou hemisféru. Děláme si seznamy, lineární zápisky. Proč ale svůj mozek blokujeme a nutíme ho do nepřirozené činnosti?

Náš mozek není počítač. Nemyslí lineárně, ale paprskovitě. Z jedné myšlenky se odvíjí spousta dalších nápadů. Stačí si představit list stromu a jeho žilky. Každá informace v našem mozku připomíná jádro, ze kterého jsou vysílány tisíce až miliony paprsků. Každý paprsek představuje asociaci, ze které se větví další paprsky. Právě nespočet těchto asociací je naše paměť. Měli jste už někdy pocit, že máte hlavu „plnou“ a „už se vám tam nic nevejde“? Je prokázáno, že i kdybychom přijímali deset nových informací každou vteřinu po dobu sta let, náš mozek by využil pouhou desetinu své kapacity.

Mozkové mapy (z anglického Mind Maps) kopírují to, jakým způsobem náš mozek přemýšlí. Tento nástroj vymysleli bratři Buzanové. Myšlenkové mapy jsou tedy takovým zrcadlem toho, jak náš mozek přemýšlí. Máme-li zlepšit naše myšlení, potřebujeme přírodní, organické nástroje. Právě takovým nástrojem jsou myšlenkové mapy.

Jak na myšlenkové mapy?

Základem myšlenkové mapy je centrální obrázek. Z centra myšlenkové mapy vedeme paprsky. Přesně tak, jak nám plynou asociace a nápady k centrálnímu tématu. Vždy začínáme centrálním obrázkem. Protože náš mozek je stimulován barvami, doporučuje se použít minimálně tři pro naše základní téma myšlenkové mapy. Pro jasnost je třeba dodržovat určitou hierarchii. Od centrálního obrázku vedeme hlavní větve. Tyto čáry mají organický tvar, nejsou to rovné čáry. Klíčová slova na nich píšeme velkými tiskacími písmeny, paprsky jsou zde nejsilnější. Každý paprsek vybarvíme jinou barvou. Pro rozlišení kategorií a pro lepší srozumitelnost a zapamatování. Čím dál se dostáváme od centrálního tématu, tím jsou čáry tenčí a slova menší. Jednotlivé paprsky by měly být stejně dlouhé jako klíčové slovo na nich.

Myšlenkové mapy jsou velmi praktickým nástrojem zaznamenání myšlenek ať už vašich nebo cizích. Jsou praktické a přehledné, vejdou se na list papíru. Jsou barevné a plné obrázků, tím stimulují náš mozek a napomáhají nám si lépe pamatovat a být kreativnější.

Nabízíme vám tipy pro tvorbu myšlenkových map

Mindmeister umožní vizualizovat novou inovaci nebo myšlenku, zachytit její podstatu, rozvinout ji a sdílet pro ostatní uživatele. Umožňuje týmovou práci na myšlenkové mapě a export do MS Office.

https://www.mindmeister.com/

 

SpiderScribe vám pomůže propojovat informace a vizualizovat je. Můžete pracovat s mapami, dokumenty a obrázky. K dispozici je i bezplatná verze, kde lze využít neomezený přístup k mapovým podkladům a sdílenému prostoru 3MB. Umožňuje export do MS Office.

https://www.spiderscribe.net/

 

Popplet je intuitivní a práci s ním zvládnou i začátečníci.  Je vhodný pro děti. Můžete kopírovat a vkládat obrázky a videa, vytvářet obrázky přímo v aplikaci a přidávat URL adresy.

http://www.popplet.com/

 

 

Mindomo je profesionální aplikace. Bezplatná verze nabízí možnost vytvořit tři mapy a jeden projekt. Pokročilejší funkce umožňují vkládání videí, vytváření úkolů, poznámek či komentářů a nabízí širokou nabídku šablon a layoutů. Aplikace umožňuje spolupráci v reálném čase, nahrávání videí a zvuků, vyhledávání, vytváření a vkládání obrázků, export map do obrázků a MS Office.

https://www.mindomo.com/

 

XMind můžete vyzkoušet v neplacené verzi, která má poměrně dost funkcí, se kterými budete spokojeni. Tuto aplikaci ocení ti, kteří mají rádi široký výběr grafického zobrazení.

https://www.xmind.net/

 

iMindMap pochází z dílny Tonyho Buzana, zakladatele myšlenkových map. Nejkomplexnější software pro práci s myšlenkovými mapami. Jeho tvůrci nyní přišli s novým cloudovým nástrojem Ayoa, který vás bude bavit. Vyzkoušet si můžete verzi na týden zdarma a pak se rozhodnout, zda si s tímto nástrojem chcete zefektivnit práci.

https://www.ayoa.com/